Επιδοτούμενα Προγράμματα για Επιχειρήσεις

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ενισχύονται οι επενδύσεις στον τουριστικό τομέα μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου και όσοι ενδιαφέρονται να επιχορηγηθούν και να επωφεληθούν των κινήτρων, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα στοιχεία που περιγράφονται παρακάτω ώστε να επιτύχουν την έγκριση της πρότασή τους.ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Για την ίδρυση ή επέκταση υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων, κατασκηνώσεων και έργων ειδικής τουριστικής υποδομής, επιχορηγούνται οι ακόλουθες κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων:

- Ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων, κατηγορίας τουλάχιστον 3*.
- Εκσυγχρονισμός υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων, κατηγορίας τουλάχιστον 2*.
- Εκσυγχρονισμός υφιστάμενων τουριστικών οργανωμένων κατασκηνώσεων (camping), τουλάχιστον Γ΄ τάξης.
- Εκσυγχρονισμός υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων σε κτίρια που χαρακτηρίζονται διατηρητέα ή παραδοσιακά, εφόσον με τον εκσυγχρονισμό τους αναβαθμίζονται τουλάχιστον σε κατηγορία 2*,
- Δημιουργία συμπληρωματικών εγκαταστάσεων και νέων κοινόχρηστων χώρων σε ξενοδοχειακές μονάδες τουλάχιστον κατηγορίας 2*, όπως πισίνων, αθλητικών εγκαταστάσεων κλπ.
- Μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων σε ξενοδοχειακές μονάδες τουλάχιστον 2*,
- Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός, έργων ειδικής τουριστικής υποδομής, όπως:
 Μαρίνες, συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ,
 Εγκαταστάσεις αξιοποίησης ιαματικών πηγών,
κέντρα θαλασσοθεραπείας, κέντρα τουρισμού υγείας,
 Χιονοδρομικά κέντρα, κέντρα προπονητικού – αθλητικού τουρισμού,
 Αυτοκινητοδρόμια και Θεματικά πάρκα

Για τις παραπάνω κατηγορίες επενδύσεων οι ενισχύσεις από τον Αναπτυξιακό Νόμο μπορεί να έχουν τη μορφή, Επιχορήγησης ή Επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ή Φορολογικής απαλλαγής ή Επιδότησης του κόστους της δημιουργουμένης απασχόλησης.
Το ύψος της επένδυσης, που μπορεί να υπαχθεί στον Αναπτυξιακό νόμο, κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης από 100.000 € μέχρι και 500.000 €.
Τα ποσοστά επιχορήγησης καθορίζονται από το προβλεπόμενο όριο για κάθε περιοχή εφαρμογής (Α’, Β’ και Γ’).


ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Τα επενδυτικά σχέδια ενισχύονται για τις ακόλουθες δαπάνες:
• Την κατασκευή, την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό κτιριακών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, καθώς και τις δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου
• Την αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού καθώς και τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης τους των οποίων αποκτάται η χρήση
• Την αγορά και εγκατάσταση καινούριων σύγχρονων συστημάτων αυτοματοποίησης διαδικασιών και μηχανοργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών αγοράς του αναγκαίου λογισμικού.
• Την μηχανογράφηση κόστους μέχρι 60% του συνολικού κόστους σχεδίου
• Άϋλες δαπάνες π.χ.(δαπάνες μελετών και συμβούλων, απόκτηση ISO, οργάνωση διοίκησης, οργάνωση πωλήσεων, έρευνα αγοράς κ.α.)

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.

• Ίδια συμμετοχή 25% της συνολικής επένδυσης.
• Νομική μορφή εταιρίας ή συνεταιρισμού.
• Και για μια 5ετία από τη δημοσίευση της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης της λειτουργίας της επένδυσης, οι επενδυτές οφείλουν να τηρούν τους όρους υπαγωγής.


ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Οι βασικές διαδικασίες για την ίδρυση ξενοδοχειακών μονάδων, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, είναι οι ακόλουθες:
 έκδοση προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και αξιολόγησης
 έγκριση καταλληλότητας οικοπέδου / γηπέδου
 έγκριση περιβαλλοντικών όρων
 έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης – σχεδίων,
 οικοδομική άδεια
 Άδεια λειτουργίας (χορηγείται μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης)


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

Η αίτηση υπαγωγής στον Αναπτυξιακό Νόμο συνοδεύεται υποχρεωτικά από τα παρακάτω δικαιολογητικά:
1. Αποδεικτικό καταβολής χρηματικού ποσού (παράβολο)
2. Το Ειδικό Ερωτηματολόγιο
Οικονομοτεχνική μελέτη της επένδυσης, με τα απαιτούμενα παραρτήματα
3. Αναλυτικές προσφορές των προτεινομένων δαπανών από δύο τουλάχιστον προμηθευτές Καταστατικό της εταιρίας με τις τυχόν τροποποιήσεις του ή δήλωση έναρξης επιτηδεύματος για ατομικές επιχειρήσεις .
Έγκριση Τράπεζας για την χορήγηση δανείου χρηματοδότησης της επένδυσης με τους βασικούς όρους χορήγησης του δανείου
4. Σχέδιο σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης για την περίπτωση ενίσχυσης τμήματος ή ολοκλήρου του επενδυτικού σχεδίου με το συγκεκριμένο είδος κινήτρου.
5. Στοιχεία τεκμηρίωσης της δυνατότητας κάλυψης, από τον φορέα του επενδυτικού σχεδίου, της ιδίας συμμετοχής στην επένδυση καθώς και του κεφαλαίου κίνησης αυτής.
6. Στοιχεία τεκμηρίωσης των θέσεων απασχόλησης (υφιστάμενων και νέων).
Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/86, όπως ισχύει, του νόμιμου εκπροσώπου του φορέα που υποβάλλει την επενδυτική πρόταση (για υφιστάμενες επιχειρήσεις) ή όσων θα συμμετάσχουν στον υπό σύσταση φορέα (για υπό ίδρυση επιχειρήσεις
7. Οι κατά περίπτωση άδειες (σε ισχύ) για τη νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης στην μονάδα που θα υλοποιηθεί η επένδυση, ή νόμιμη απαλλαγή εξ΄ αυτών. Για τις υπό ίδρυση μονάδες η προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση.
Έγκριση μεσομακροπρόθεσμου τραπεζικού δανείου, στην περίπτωση που στην υποβαλλόμενη επένδυση γίνεται χρήση τραπεζικού δανείου.
8. Ειδικό παράρτημα με αναλυτική περιγραφή, στοιχεία, δικαιολογητικά, που να τεκμηριώνουν την βαθμολογία της επενδυτικής πρότασης σύμφωνα με τα κριτήρια υπαγωγής.
9. Για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις στοιχεία για την κυριότητα του χώρου που θα υλοποιηθεί η επένδυση. Για τις υπό ίδρυση επιχειρήσεις, στοιχεία τεκμηρίωσης εξασφάλισης του αναγκαίου χώρου υλοποίησης της επένδυσης. Εφόσον η προτεινόμενη επένδυση γίνει σε ΒΕΠΕ, κατάθεση του συμβολαίου παραχώρησης του αναγκαίου για την επένδυση χώρου ή την αίτηση προς το αρμόδιο φορέα διοίκησης ή διαχείρισης της ΒΕΠΕ για την παραχώρηση χώρου και βεβαίωση αυτού για τη δυνατότητα διάθεσης του αναγκαίου χώρου.
10. Συμβάσεις μεταφοράς τεχνολογίας, KNOW HOW όπου θα αναφέρεται η παραχώρηση αδείας, το είδος της τεχνολογίας, οι πληρωμές, η διάρκεια της σύμβασης κλπ.
11. Η Υπηρεσία μπορεί να ζητήσει την υποβολή κάθε άλλου πρόσθετου στοιχείου που κρίνει απαραίτητο για την αξιολόγηση της επένδυσης.

ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ

• Η διαδικασία εξέτασης κάθε αίτησης για υπαγωγή επένδυσης ολοκληρώνεται από την αρμόδια υπηρεσία και γνωμοδοτική επιτροπή το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, η δε απόφαση υπαγωγής εκδίδεται το αργότερο εντός μηνός από τη γνωμοδότηση της επιτροπής, εντός του οποίου δημοσιεύεται και η περίληψή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
• Για την εισαγωγή των αιτήσεων υπαγωγής στην αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή τηρείται η απόλυτη σειρά προτεραιότητας με την οποία έχουν υποβληθεί οι αιτήσεις αυτές.
• Οι αιτήσεις υπαγωγής επενδύσεων υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Δίκτυο Επικοινωνίας και
Συμβουλευτικής
«Ανάδραση»,
Τηλ. 210-8226562, 6978-926693




ΜΟΤΟ
Ενισχύονται οι επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, για κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων που αφορούν στην ίδρυση ή επέκταση υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων, κατασκηνώσεων και έργων ειδικής τουριστικής υποδομής. Το ύψος της επένδυσης κυμαίνεται από 100.000 € μέχρι και 500.000 €.

Δεν υπάρχουν σχόλια: