Επιδοτούμενα Προγράμματα για Επιχειρήσεις

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

«Δυνατότητες εξεύρεσης άλλων πόρων για αναπτυξιακά προγράμματα στους Δήμους»

Mέσω επιχειρησιακών προγραμμάτων, του Αναπτυξιακού Νόμου και της συνεργασίας με ιδιώτες, στα πλαίσια των ΣΔΙΤ μπορούν οι Δήμοι να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για την τοπική ανάπτυξη, με τους κατάλληλους συνδυασμούς και χειρισμούς, εκτός από τους θεσμοθετημένους πόρους από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, τα ΠΕΠ και το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αυτό, μπορούν επίσης να αντλήσουν πόρους για τουριστική και οικιστική ανάπτυξη, για δημιουργία χώρων κοινωνικών και πολιτιστικών λειτουργιών, εκθεσιακών κέντρων και αγορών.

Βασική προϋπόθεση είναι να εκπονήσουν το επιχειρησιακό τους πρόγραμμα, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 203-207 του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ
Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων οι Δήμοι, οι Κοινότητες και οι Σύνδεσμοι εκπονούν επιχειρησιακά προγράμματα, τα οποία αναφέρονται σε ένα σύνολο αξόνων προτεραιότητας για δράσεις τοπικής ανάπτυξης.
Υπόχρεοι για την εκπόνηση επιχειρησιακών προγραμμάτων είναι οι Δήμοι με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων και οι πρωτεύουσες των νομών. Οι υπόλοιποι Δήμοι και Κοινότητες μπορούν, επίσης, να εκπονούν επιχειρησιακά προγράμματα, εφόσον αυτό αποτελεί απόφαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου.
Μολονότι οι μικροί Δήμοι κάτω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων δεν είναι υπόχρεοι για την εκπόνηση επιχειρησιακών προγραμμάτων, στο βαθμό που το κάνουν, αποκτούν το συγκριτικό πλεονέκτημα εξασφάλισης πρόσθετων πόρων, σε τομείς σχετικούς με την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και απασχόλησης.
Η εκπόνηση του επιχειρησιακού προγράμματος πραγματοποιείται μέσα στο πρώτο εξάμηνο της δημοτικής περιόδου και μπορεί να αναθεωρείται κάθε διετία.
Στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων καθορίζονται: οι στρατηγικοί στόχοι και οι προτεραιότητες της τοπικής ανάπτυξης, η οργάνωση των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. και των επιχειρήσεών τους, οι επιμέρους δράσεις για την επίτευξη αυτών των στόχων, στο πλαίσιο της τετραετούς θητείας της κάθε Δημοτικής αρχής και η χρηματοδότηση του σχεδίου, η οποία πρέπει να αναφέρεται σε υφιστάμενες πηγές χρηματοδότησης.
Το τεχνικό πρόγραμμα των Δήμων αποτελεί μέρος του επιχειρησιακού προγράμματος.

ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ένας τομέας στον οποίο οι Δήμοι μπορούν να δραστηριοποιηθούν με αποτελεσματικότητα και να ασκήσουν πολιτική, είναι η οικιστική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ο συγκεκριμένος τομέας εντάσσεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των Δημοτικών Αρχών, όπως αυτές περιγράφονται στο Άρθρο 75.
Ειδικότερα, στην παράγραφο (β-7), αναφέρεται ότι οι Δήμοι μπορούν να μελετούν, να διαχειρίζονται και να εκτελούν προγράμματα οικιστικής και πολεοδομικής ανάπτυξης. Παρόμοιες δραστηριότητες περιγράφονται και σε άλλα σημεία του Άρθρου 75, όπως:
παρ. (α-8) η εκπόνηση, υλοποίηση και η συμμετοχή των Δήμων για την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών τους και την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, καθώς και η δημιουργία θερέτρων και άλλων εγκαταστάσεων αναψυχής και διακοπών, ή
παρ. (α-12) η διαχείριση, αξιοποίηση και εκμετάλλευση της δημοτικής και κοινοτικής περιουσίας και η κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση δημοτικών και κοινοτικών κτιρίων.

ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ (ΣΔΙΤ)

Για τη χρηματοδότηση τέτοιων ενεργειών, οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να συμπράττουν με ιδιωτικούς φορείς και να συστήνουν τις λεγόμενες ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Σύμφωνα με τον Νόμο Υπ’ Αριθ. 3389:
(α) το Δημόσιο,
(β) οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
(γ) τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και
(δ) οι Ανώνυμες Εταιρείες, των οποίων το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στους ανωτέρω υπό (α) έως (γ) φορείς,
μπορούν, σε τομείς της αρμοδιότητάς τους, να συνάπτουν έγγραφες συμβάσεις συνεργασίας με νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα, για την εκτέλεση έργων ή παροχή υπηρεσιών που ανήκουν στην αρμοδιότητα των Δημόσιων φορέων.
Οι Ιδιωτικοί Φορείς, αναλαμβάνουν ουσιώδες μέρος των κινδύνων που συνδέονται με τη χρηματοδότηση, την κατασκευή, τη διαθεσιμότητα ή τη ζήτηση του αντικειμένου της Σύμπραξης, όπως τον διαχειριστικό και τεχνικό κίνδυνο, έναντι ανταλλάγματος που καταβάλλεται εφάπαξ ή τμηματικά από τους Δημόσιους Φορείς ή τους τελικούς χρήστες των έργων ή υπηρεσιών.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στη «Δημιουργία χώρων Κοινωνικών και Πολιτιστικών Λειτουργιών και Κεντρικών Αγορών». Το αντικείμενο του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να αφορά είτε στην ανέγερση και εκμετάλλευση νέων κτιρίων είτε στη μετασκευή και διαμόρφωση παλαιών βιομηχανοστασίων και λοιπών εγκαταστάσεων σε:
- χώρους κοινωνικών και πολιτιστικών λειτουργιών (πολιτιστικά κέντρα),
- εκθεσιακά κέντρα,
- κεντρικές αγορές
Η υλοποίηση των ανωτέρω σχεδίων σε δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας επιδοτούνται με ποσοστό έως 50%.
Ειδικότερα, η έννοια των Χώρων Κοινωνικών και Πολιτιστικών Λειτουργιών περιλαμβάνει επενδυτικά σχέδια που συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κοινωνίας στην οποία υλοποιούνται, στην αύξηση του βαθμού της κοινωνικής συνοχής, στη βελτίωση τομέων της τοπικής οικονομίας, στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου, και εν γένει στην προαγωγή της πολιτιστικής ζωής όπως
- Παρουσιάσεις εκθεμάτων που προβάλλουν τον χαρακτήρα της περιοχής ή την ιστορία της,
- Διοργάνωση ημερίδων και διαλέξεων, με ειδικό ή ευρύτερο περιεχόμενο,
- Εκδηλώσεις και συναθροίσεις για την αναβίωση ή διατήρηση τοπικών εθίμων, σημαντικών γεγονότων της περιοχής κλπ.,
- Εκθέσεις μορφών τέχνης, καλλιτεχνών, π.χ. εκθέσεις βιβλίου, ζωγραφικής κλπ.
Η έννοια της Κεντρικής Αγοράς καλύπτει επενδυτικά προγράμματα που αποσκοπούν στην κατασκευή μόνιμων εγκαταστάσεων για τη λειτουργία θεματικού τύπου αγοράς, δηλαδή εμπορία προϊόντων ενός εξειδικευμένου κλάδου οικονομικής δραστηριότητας (π.χ. πρωτογενή, δευτερογενή τομέα και τομέα τουρισμού) αλλά και προϊόντων που χαρακτηρίζουν μια συγκεκριμένη περιοχή.
Αποκλείονται εμπορικές συναλλαγές προϊόντων και αγαθών που εντάσσονται σε διαφορετικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας «πολυ – θεματικού τύπου αγορά» που συνάδουν με τα χαρακτηριστικά των «Εμπορικών Κέντρων».

Υπεύθυνοι επικοινωνίας: Βασίλης Τακτικός, Γούσιου Κατερίνα
τηλ. 2108226562, 2108840539, 6947121710



ΜΟΤΟ
Mέσω επιχειρησιακών προγραμμάτων, μπορούν οι Δήμοι να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για την τοπική ανάπτυξη, εκτός από τους θεσμοθετημένους πόρους, από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, τα ΠΕΠ και το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Μπορούν επίσης να αντλήσουν πόρους για τουριστική και οικιστική ανάπτυξη, για δημιουργία χώρων κοινωνικών και πολιτιστικών λειτουργιών, εκθεσιακών κέντρων και αγορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: